
Güvenlik Sistemleri Arızaları ve Çözüm Önerileri
Güvenlik sistemleri neden arıza verir bunun önüne geçebilir miyiz bunları konuşacağız.
Güvenlik sistemleri genel bir başlık olduğundan kendi içinde kamera,alarm,yangın vb. gibi alt başlıklar barındırmaktadır. Bu sistemlerin tamamı için geçerli bir konuyu işliyoruz arkadaşlar. Bu sistemler teknoloji ile hayatımıza giren elektronik sistemlerdir.
Güvenlik sistemleri bizim günlük hayatımızda işimizi kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Birden fazla güvenlik sistemi ekipmanının bir araya getirilmesiyle birlikte bir sistem kurulmuş ve buna da güvenlik sistemleri ana başlığında çeşitli sınıflar ile sınıflandırılmıştır.
Söylenildiği gibi elektronik ekipmanlardan oluşan bu sistemlerin bir ömrü bulunmaktadır. Kurulumu ile son kullanım tarihi arasındaki zaman farkı birçok etkene göre değişiklik göstermektedir. Bu zamanı bilemediğimiz için kullandığımız sistemin tam da ihtiyaç anında arıza yaptığı yahut tükendiğini öğrenmek çok üzücü bir durum olmakla beraber bizi nasıl bir zor durumda bırakacağını şuan bir düşünelim.
Şimdi biz güvenlik kamera sistemlerinde bu durumların olmaması için yada en aza inmesi için neler yapmamız gerekiyor bunlar üzerine konuşacağız.
Belli başlı arızalar
Kayıt Etmeme Durumu
Evet Arkadaşlar en çok can yakan arıza ihtiyacımız olan bir görüntüye ulaşamama durumu en çok üzüleceğimiz durumdur. Bu arızanın birden fazla sebebi bulunmaktadır. Aslında çok basit bir çözümü var arkadaşlar tam olarak çözüm diyemeyiz belki ama bahsettiğimiz gibi hasarı en aza indirebiliriz. Nasıl mı ? Biz bir güvenlik firması olarak kurulum yaptığımız veya servis verdiğimiz veya bir şekilde diyalog kurduğumuz her kullanıcıya üstüne basa basa tavsiye ediyoruz. Bu arızanın tespit edilebilmesi için haftada en az 1 kere kayıt izlenmesi gerekiyor arkadaşlar. Mutlaka ama mutlaka izlemeliyiz eğer bu şekilde bir prensibimiz olursa arızamız en fazla bir hafta devam edecek fark eder fark etmez ilgili kişilerin sorunu çözmesi istenecektir. Eğer bu şekilde bir takvim oluşturmaz isek sadece ihtiyaç anında kayıt izlemek gibi bir alışkanlığımız var ise kayıt cihazı kayıt yapmıyor cümlesine de hazırlıklı olmalısınız. Arıza belki 3 ay önce oluştu belki 6 ay önce, bu sebeple en az haftada 1 kez kayıt izlemeyi ihmal etmiyoruz kesinlikle.
Cihazın Görüntü Çıkışlarının Çalışmaması
Kamera sistemimizin görüntü çıkışının bağlandığı mevcut bir TV ya da bağımsız bir monitör ekranı ile hem görüntülere hem cihazın menüsüne erişme imkânımız bulunmakta. Eğer sürekli açık bir ekran ise görüntünün olmadığını fark etmemiz daha basit olacaktır. Sürekli açık olmayan bir durum söz konusu ise en azından günde 1 kere olsun ekranı aktif hale getirip sistemin çalışır olup çalışmadığını kontrol etmemiz çok zor olmayacaktır. Yani günün sonunda sisteminizin çalışırlığından emin olarak ofisinizden ayrılacaksınız ve bu gerçekten çok iyi bir şey.
Bazı sistemlerde kullanıcıların gerek maliyet düşürmek amacı ile ya da kalabalıktan hoşlanmaması sebebi ile tercih etmediği ekran kullanmama seçeneği de bu kontrolü daha zor hale getirecektir. Böyle bir durumunuz var ise her gün cep telefonunuzdan yâda ofisinizdeki bilgisayarınızdan sisteminizin aktif olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Gerçekten bu kontrolleriniz sizin açınızdan çok önemlidir.
Cihazın Çalıştığı ama Kameraların Çalışmadığı Durum
Karşılaştığımız bir diğer arıza ise kameraları besleyen adaptörün arıza konumuna düşmesi. Biliyorsunuz kamera sisteminde kayıt cihazını besleyen adaptör ile kameraları besleyen adaptör ayrı olur. Kameraları besleyen adaptörün arızası durumunda kayıt cihazının görüntüsü ekranda olur ama kamera kutularında görüntü olmaz. Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsak görüntüleriniz olmadığından sisteminiz kayıt etmemektedir. Hemen en acil şekilde sistem yetkiliniz ile irtibata geçiniz.
Cihazımızın Belirli Aralıklar ile Reset Atması
Sisteminiz çalışıyor , gün içerisinde görüntüleri kontrol ediyorsunuz ve haftada 1 kayıt izliyorsunuz her şey olağan gözüküyor ne güzel bir durum değil mi ? Ama daha öncelerden karşılaşmadığınız bir BİP sesi duymaya başladınız ara ara yada kayıt cihazının bağlı olduğu ekranda görüntü olmadığına denk geldiniz ve birkaç dakika sonra her şeyin normale döndüğünü fark ettiğinizde ohh iyi bir şey yokmuş dememelisiniz. Çünkü bu bahsedilen durum kayıt cihazınızın kendini kapatıp açması ile ilgili olabilir. Kayıt cihazlarında her gün, her hafta, her ay kendini şu saatte kapat ve tekrar aç diye bir seçeneği var bunu bir periyoda bağlayabiliyoruz. Yani ben cihazımın her gün saat öğlen 12 de kapanıp açılmasını sağlayabiliyorum yada her hafta cumartesi 12 de kapanıp açılmasını sağlayabiliyorum. Ama bu bahsettiğimiz gibi sabit bir zaman periyodunda gerçekleşiyor. Eğer cihazımızda böyle bir ayar yok ise ya da kapanıp açılmalar belirli zaman dilimlerinde gerçekleşmiyorsa konuyla ilgilenmemiz gerekiyor. Bu sıkıntıyı göz ardı edersek ileride başımızı daha da ağrıtabilir çünkü sisteminiz size uyarı veriyor canımı sıkan bir durum var bak kapanıp açılıyorum bir şeyler arada bir ters gidiyor diye. Arıza tanımlarını burada yapamayacağız ama en azından sistem yetkilisi ile irtibat kurmanız gerektiği hassasiyetini aktarmış olabiliriz.
Uzak İzleme Yapılan Cihazın İzlemeye Cevap Vermeme Durumu
Cep telefonu ya da bilgisayar ile yerel ağ veya uzak ağ üzerinden erişime açılmış sistemlerin saat gibi çalışırken bir gün bakmaya çalıştığınız kamera sistemine bağlanamadığınızı fark edersiniz. Amaan neyse daha sonra bakarım dedikten sonra öğlene doğru tekrar deneriz ve gene bakamayız ve şöyle düşünürüz kesin kablosu falan çıktı hele bir de sisteme bağlı bir ekran yok ise yandık demektir. Bu davranış şekli ile arızayı fark etmemiz biraz zaman alır. İlk hata aldığımız an konunun üzerine gitmemiz gerekiyor. Hiçbir zaman sistem çalışsın da uzak izleme olmasın sonra ayarlarız gibi bir düşünceniz olmasın. Sisteminizin çalışıp çalışmadığını hemen kontrol edin eğer gerçekten kablosu çıkmış ise yerine takın. Karşılaştığımız durum bazen şöyle olabiliyor. Sisteme bağlı bir ekran yok uzak izleme yapabildiğimiz sisteme bir gün bağlanamadığımı anlıyorum ve önemsemiyorum. Aslında cihazım arıza vermiş vaziyette ışıkları yanıyor ama cihaz açık değil sistem kapalı konumda dolayısıyla kayıt yapmıyor. İşte size can yakacak başka bir durum. Sorun basit gözükse bile ilgisiz bir tavır sorunun daha büyük olduğunu görmemize engel oluyor. O yüzden hep kontrol hep kontrol.
Cihazın Menü Güvenliğinin Sağlanmadığı Durumlar
Güvenlik sistemlerinin de kendine göre bir güveliği bulunmaktadır. Her cihazın mutlaka bir parola koruması olmak zorundadır. Eğer sisteminizi parolasız kullanıyorsanız kullanmayınız. Parolasız cihazın ayarlar bölümüne girmek çok kolaydır. Ayarlar menüsü içerisinde cihazın kayıt ayarlarından ağ ayarlarına tarih saat ayarlarına yani cihazın bütün ayarlarını barındırır. Parolasız bir cihaz art niyetli olsun olmasın herhangi biri ayarlar menüsüne girip hatalı bir işlem yapabilir belki istem dışı bilinçsizce yapacak belki bilerek yapacak ama böyle bir ihtimal var. Şimdi bu konu size hala basit bir konu gibi geliyor mu ? Sisteminizi kim neden kurcalama imkanına sahip olsun ki. Parolasız cihazlar için bir de şöyle bir durum var bazı kayıt cihazlarına virüs girip sistemin çökmesi gibi bir sıkıntı çıkardığı ve cihazın servise gitmek zorunda olduğu durumlar olabiliyor. Lütfen sisteminize parola koymayı ihmal etmeyin.
Sizler için belli başlı derlediğimiz konulardan bahsettik arkadaşlar. Bu kadar şey anlattık arkadaşlar aslında hepsini bir başlıkta toplamamız gerekiyorsa bu sistemleri kurdururken belli bir bedel karşılığında sahip oluyoruz. Bu da aslında sistemimiz ile ilgilenmemiz için çok güzel bir sebep. Tek başlıkta toplayacak olursak sisteminiz ile ilgilenin . Videonun başında dediğimiz gibi bu sistemler sizlerin bizlerin günlük hayatımızı kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Hayatlarımızı kolaylaştıracak sistemlere siz de ilgisiz kalmayınız.
Tavsiyelerimizi eğer uygularsanız size faydası olduğunu göreceksiniz. Yada 6 ay boyunca arıza konumunda olan bir sisteminizin varlığından habersiz olarak gününüzü geçirmeye devam edeceksiniz.
Herkese hayırlı günler diliyorum.
Leave a Reply